Dennis Ritchie Günü

Teknoloji dünyası bildiğiniz gibi Ekim ayını üzüntü dolu olarak geçirdi. Önce, teknoloji dünyasının içinden bir isim olan ancak teknolojinin gelişimine pek katkısı olmayan ve teknik bilgisi de sınırlı Steve Jobs vefat etti. Daha sonra Unix ve C programlama dilinin yaratıcısı Dennis Ritchie yaşama gözlerini yumdu. Bu iki şoku atlatmaya çalışırken bilişim dünyası bu kez de yapay zeka ve Lisp programlama dilinin mucidi John McCarthy'nin ölümüyle bir kez daha sarsıldı.



Bu girdi yukarıdaki iki devden (Ritchie ve McCarthy) Ritchie ile ilgili. Bir Firefox blogunda Dennis Ritchie ile ilgili bir haber alakasız görünebilir ancak Firefox'un C, C++, JavaScript, CSS, XUL ve XBL ile yazıldığını düşününce bu girdiyi yazmaya başladım. Sonuçta Ritchie olmasaydı, belki Firefox ve daha pek çok yazılım da olmayacaktı.

Neyse, bu girdinin asıl konusuna gelirsek. Herkesin 30 Ekim Dennis Ritchie günü kutlu olsun diyorum ve herkesi Ritchie ve yaptıkları üzerinde birkaç dakika düşünmeye davet ediyorum. Bu günün fikir babası Tim O'Reilly. Kendisini O'Reilly yayınlarından tanıyoruz ve o da yazısında eğer Ritchie olmasaydı, muhtemelen O'Reilly yayınevinin bastığı kitapların pek çoğu da olmayacaktı demiş ve 16 Ekim'in Kaliforniya valisi tarafından Steve Jobs günü olarak kabul edilmesinden sonra böyle bir fikir aklına gelmiş. Eh, Mozilla Firefoxum'a da böyle güzel bir fikri okurlarına duyurmak düşer.

Dennis Ritchi Günü ile ilgili yabancı sitelerdeki haberler:
[O'Reilly] http://radar.oreilly.com/2011/10/dennis-ritchie-day.html
[i-programmer] http://www.i-programmer.info/news/82-heritage/3260-dennis-ritchie-day.html
[Windows 7 Hacker] http://www.windows7hacker.com/index.php/2011/10/spread-words-and-lets-make-oct-30-as-dennis-ritchie-day/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder