Bir Firefox Belgeseli: Code Rush

Geçtiğimiz günlerde size bir özgür Firefox kitabı tanıtmıştık. Şimdi de bir Firefox belgeseli tanıtmak istiyoruz: Code Rush. Türkçeye Koda Hücum olarak çevirebileceğimiz bu belgeselde Firefox, Firefox'un gelişimi, küllerinden yeniden doğuşu ve küçük bir çocuğun Mozilla ekibine katılmasının öyküsü anlatılmış.

Belgeseli adı ABD tarihinde önemli bir yeri olan Gold Rush'tan (Altına Hücum) esinlenilerek Code Rush koyulmuş. Altına Hücum döneminde ABD'de çoğu kişi batıya (ve dolayısıyla Kaliforniya'ya) altın aramaya gidiyordu. Belgeselde de Silikon Vadisi'nin batıda ve Kaliforniya'da olmasından dolayı böyle güzel bir isim bulunmuş.

Belgeselin adından daha güzel olanı ise lisansı. Böylece belgeseli internette özgür ve yasal bir biçimde izleyebilirsiniz. Belgeselin lisansı Creative Commons 3.

Ancak uyaralım, Türkçe altyazısı henüz yok. Buradan bir de çağrı yapalım. Şu adreste belgeseli ücretsiz olarak izleyebileceğimiz belirtilmiş ve karşılığında ne mi istiyoruz diye sormuşlar. Sadece buraya yaptığınız bir işi yükleyin demişler. Bir babayiğit çıksın ve altyazı oluştursun ve böylece bu belgesel daha fazla kişiye erişsin. Daha fazla yorum yapmadan sizi belgeselle başbaşa bırakalım.


Künye:
Adı: Code Rush
Çıkış Tarihi: 25 Nisan 2000
Ülke ve Dil: ABD ve İngilizce
IMDB Puanı: 7,1
Oyuncular: Scott Collins, Stuart Parmenter, Jamie Zawinski...
Resmi internet sitesi: http://clickmovement.org/coderush

Belgesel hakkındaki internet siteleri:
Wikipedia
Waxy
IMDB
Youtube

Eğer belgeseli çok beğendiyseniz ve bilgisayarınızda saklamak istiyorsanız buradan bilgisayarınıza indirebilirsiniz.


1 yorum: