Firefox'un Yeni PDF Okuyucusuyla Tanışın

Mozilla, uzun bir süre önce yeni bir PDF.js adında saf web kodu ile bir PDF okuyucusu yapacağını duyurmuştu. Böylece tarayıcımızda bir PDF belgesi görüntülemek için hantal Adobe eklentilerine ihtiyaç kalmayacaktı.


İşte bu PDF.js projesi ilk kez bir göz atılabilecek olgunluğa erişti. Buraya tıklayın ve kuruluma izin verin. Daha sonra Firefox>Eklentiler'e tıklayı. Açılan eklenti yöneticisinden Yan Uygulamalar'a tıklayın ve burada Adobe'nin PDF okuyucu uygulamasını etkisizleştirin ve tarayıcınızı yeniden başlatın. Şimdi tarayıcınızda bir PDF dosyasına tıklayarak PDF.js'yi deneyebilirsiniz. Eğer hemen bir PDF dosyası olsun da tıklayayım diyorsanız, buraya tıklayın.


Firefox'un PDF.js'si Chrome'ınkinden biraz farklı. Chrome, Foxit'in PDF kodunu kullanıyor ve tümü açık değil. Ancak Firefox'un PDF.js'si sıfırdan yazıldı ve dilerseniz kodlarına bakabilir veya kendi projelerinizde kullanabilirsiniz.

Şu anki durumuyla PDF.js bize yakınlaştırma, uzaklaştırma, yazdırma, sayfada ileri ve geri gitme gibi temel özellikleri sunuyor. Ayrıca farenizi sol kenara dayadığınızda PDF'nin içindekiler kısmı ortaya çıkıyor, böylece daha kolay belge içinde gezinti yapabiliyorsunuz.

[Mozilla Wiki] https://wiki.mozilla.org/PDF.js#Milestone:_Big-splash_demo
[Geek] http://www.geek.com/articles/news/this-is-what-firefoxs-built-in-pdf-reader-looks-like-20111027/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder